Hayatın Tadı Tuzu Sağlık

Sevgili Özlem Süer, bu günkü Taraf gazetesindeki Hayatın Tadı Tuzu Sağlık köşesinde bize yer verdi 🙂

tarafHAYATIN TADI TUZU SAĞLIK

ÖZLEM SÜER

Tarihten günümüze en sağlıklı ‘Meyve Suyu’: ZEYTİNYAĞI

Anavatanı mezopotamya olan ve gıda kültürümüzde önemli yeri olan, sofralarımız ve sağlığımız için vazgeçilmez bir besin kaynağı zeytinyağı ile yeniden tanışmaya hazır mısınız?
Dededen kalma zeytinyağı işini markalaştıran, ‘9. Ulusal Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nda Ödül alan iki genç Özgür Üzden ve Çerağ Bilgin, bize sağlıklı ve kaliteli zeytinyağını anlattı. Sağlıklı zeytinyağının sağlıklısı olur mu? Olur.

Diğer yağlara göre en önemli özelliği:
Zeytinyağı’nı diğer sıvı yağlardan ayıran çok önemli özelliği, zeytin meyvesinin sıkılarak, kimyasal işlem görmeden, katkı içermeyen, doğal elde edilen yağdır.
Zeytinyağı, zeytinin çekirdeğiyle birlikte sıkılmasıyla elde edildiği için, diğer sıvı yağların aksine; bir “meyve suyu”dur. Ve hatta meyvesinden yağ elde edilen tek bitki zeytin ağacıdır. Bu nedenle taze sıkılmış portakal suyu gibi, çiğ, saf ve kıymetlidir. Bu meyve suyunun içindeki polifenol ismi verilen pek çok organik madde, adeta bir sağlık iksiri görevi görmektedir. Özellikle ısıtılmadan, hava ile teması en aza indirilerek ve erken hasat (zeytin henüz yeşil ve körpe iken) üretilmiş zeytinyağlarında bulunan yüksek orandaki polifenollerin faydaları saymakla bitmez.

Zeytinyağı’nın faydaları:

  •  Antibakteriyel ve antiviraldir.
  •  Kötü huylu kolesterolü düşürücüdür.
  • Kanseri önleyicdir. İsveç’te dört yılda 61.471 kadın ile yapılan araştırmaya göre günde bir çorba kaşığı zeytinyağı göğüs kanseri riskini yüzde elli azaltmakta buna karşın margarin, ayçiçek, mısır özü yağları riski %69 oranında arttırmaktadır.
  • Kanserle savaşta kullanılan maddeleri içerir. Zeytin, zeytinyağına acımsı tat veren oleokantal ve squalene maddelerinin en çok bulunduğu besin maddesidir. Günde 100 cl alan bir kişinin squalene ihtiyacı karşılanmış olur.
  • Yara iyileştirci ve doku besleyicidir.
  • Sindirim sistemi düzenleyicidir. Bütün bu faydalı özelliklerin korunabilmesi için zeytinyağının sıcaklık, su ve oksijenle teması en aza indirilmelidir.

NOSTALJİ pazarlaması faydalı özelliklerin kaybolmasına sebep oluyor!
Son yıllarda taş baskı-çul baskı-sulu baskı gibi isimlerle yapılan nostalji pazarlaması, zeytinyağının bu faydalı özelliklerini kaybetmesine yol açmakta. Çünkü bu üretim yönteminde zeytinyağı sürekli hava, sıcak su ve dış ortam ile temas halindedir. Zeytin hamurunun preslendiği çullar ise az temizlenir. Bu yüzden, sağlığa yararlı özelliklerini kaybetmesinin yanında, bu tür yağların pek çoğu ekşime, kızışma, ransid gibi farklı zeytinyağı problemleri ile aromatik olarak da sofalarımıza kusurlu olarak ulaşmaktadır.

Uzak Durmanız Gereken Zeytinyağları şunlardır:

  • Pet şişelerde satılan ürünler
  • Yol kenarında satılan etiketsiz ürünler
  • Pazarlarda satılan sertifikasız veya etiketsiz ürünler
  • Şeffaf renkli şişede güneşte bekleyen ürünler, tadı ekşi, kızışmış, sirkemsi ürünler
  • Zeytinyağı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar aşağıda sıralandığı gibidir:
  • Riviera zeytinyağı, havalı ismine rağmen kimyasal işlem görmüş bir zeytinyağıdır ve oldukça düşük kalitededir.
  • Zeytinyağı özellikle yemeklerde kötü kokmaz. Kötü kokan bir zeytinyağı var ise, kusurlu ve kötü kaliteli bir yağdır.
  • Zeytinyağının rengi kalitesini göstermez. Öyle ki, kalite yarışmalarında koyu renkli bardaklardan tadım yapılır.
  • Taş baskı üretim yöntemi kalite ve lezzeti zedeleyici, modernlikten uzak ve iyi işletmelerce terk edilmeye başlanmış bir üretim yöntemidir. Yağ sürekli olarak hava ile temas halindedir. Yağ ortamdaki kötü kokular, pislik vb.’e maruz kalmaktadır.
  • Zeytinyağının asit oranı, tadarak anlaşılamaz.
  • Siyah zeytin yeşil zeytinin olgunlaşmış halidir. Erken hasat yağlar yeşil yani körpe zeytinden elde edilen yağlardır. Çiğ tüketime uygun olup yararlı maddeleri en çok ihtiva eden yağdır. Yemeklerde ise olgun hasat yağlar tercih edilmelidir.

Zeytinyağında Olmazsa Olmazlar şunlardır:

  • Zeytinyağı çabuk bozulur. Bu nedenle ışıktan, sıcaktan uzak tutulmalı, ağzı sıkı sıkı kapatılmalıdır.
  •  Zeytinyağı soğuk sıkım olmalıdır. Aksi takdirde ne yararlıdır ne de lezzetli.
  • Koyu renk cam şişelerde ve tenekelerde satılan zeytinyağları alınmalıdır.

Lezzet tavsiyesi
Servise hazır yemeğin üzerine erken hasat zeytinyağı gezdirildiği takdirde yemeğin lezzetine lezzet katacaktır. Özellikle zeytinyağlı yemeklerde güzel bir zeytinyağı lezzetin tamamlayıcısıdır.

Kaynak: http://www.taraf.com.tr/yemek-mekan-kultur-3/ (Gazete kapatıldığı için link çalışmamaktadır.)

Bu gönderi Blog’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.